Vėžį sukeliantys maisto produktai
Kol vėžys neateina į artimą aplinką, tol nesusimąstome apie jo riziką. Dėl to dalinamės maisto produktais, kurie yra susiję su vėžio ir kancerogenų riziką.
Svarbu paminėti, kad kancerogenai ne visada iššaukia vėžį, tačiau tai priklauso nuo genų ir kiek ilgai bei kokiais kiekiais vartojate produtus, turinčius kancerogenų.
1. FERMOSE AUGINAMA ŽUVIS
Ūkiuose auginamos žuvys dažnai yra maitinamos pašarais ir užterštomis cheminėmis medžiagomis, pesticidais. Dėl to reiktų vengti ne natūraliuose vandenyse pagautų žuvies produktų, nes jų mityba gali sukelti vėžį (šaltinis).
2. RAUDONA MĖSA
Pagal Pasaulio Sveikatos Organizaciją (šaltinis), raudona mėsa (jautiena, kiauliena, ėriena, aviena, veršiena, ožka) priskiria tokiai maisto grupei, kuri yra laikoma kaip galimi produktai didinantys kancerogenus.
4. PERDIRBTI IR SUPAKUOTI MAISTO PRODUKTAI
Maistas, kurio patys nepasigamintumėte (pvz. saldūs dribsniai, ledai, traškučiai, margarinas, saldainiai), paruošti patiekalai ir greitas maistas, kuriuose yra skonio, spalvos ir kitų priedų chemikalai yra susiję su padidėjusia įvairių tipų vėžio rizika (tyrimas).
5. PIENO PRODUKTAI
Pienas, sūris, jogurtas ir kiti pieno produktai galimai didina prostatos vėžio riziką (tyrimas).
6. ŽEMĖS RIEŠUTAI
Žemės riešūtų vartojimas, ypač dėl jų laikymo sąlygų, gali sukelti vėžio riziką ir spartinti jo sklaidą (tyrimas).
7. PERDIRBTA MĖSA
Tai bet kokia mėsa, kuri buvo apdorota ją rūkant, sūdant ar konservuojant. Pavyzdžiui, dešrelės, kumpis, saliamis ir pan.
Būtent mėsos apdirbimo procesas gali sukelti kancerogenus (tyrimas), o kiti tyrimai nurodo, kad jos vartojimas yra susijęs su skrandžio vėžiu (tyrimas) bei krūties vėžio rizika (tyrimas).
8. AUGALINIAI ALIEJAI
Maisto gamyba naudojant kukurūzų, saulėgrąžų, palmių arba sojų aliejų išskiria toksines medžiagas, kurios didina įvairaus vėžio rizikas (šaltinis).
9. CUKRUS, BALTIEJI MILTAI IR RAFINUOTI ANGLIAVANDENIAI
Didelis cukrų ir rafinuotų angliavandenių (baltieji miltai, kepiniai, baltų miltų produktai, balti ryžiai ir makaronai, balta duona) gali sukelti ne tik 2 tipo diabeto riziką, bet ir sukelti gliukozės kiekį kraujyje, kuris gali būti storosios žarnos vėžio priežastis (tyrimas).
10. KONSERVUOTI MAISTO PRODUKTAI
Konservuoto maisto skardinės yra dažnai padengtos medžiaga vadinama BPA, kuri yra susijusi su vežio rizika (šaltinis).
Yra daugybė ir kitu faktorių, kurie gali sukelti vėžio riziką, pavyzdžiui: alkoholio vartojimas, tabakas, aplinkos užterštumas, įvairios pakuotės ir aplinkinės medžiagos, soliariumai, produktai iš aliuminio, pesticidų turinčios daržovės ir vaisiai.