Probiotikai maiste: 11 produktų
70% mūsų imuniteto priklauso nuo žarnyno, o vienas geriausių būdų jį stiprinti – vartoti probiotikus.
Probiotikai yra bakterijos, kurios itin reikalingos kiekvienam iš mūsų. Jie skatina gerųjų bakterijų augimą, gerinia virškinimą, imuninę sistemą, mažina uždegimus, padeda svorio kontrolei, odai ir psichikai.
Dalinamės produktais, kuriuose itin daug probiotikų.
1. RAUGINTI KOPŪSTAI
Rauginti kopūstai naudingi ne tik dėl probiotinių savybių, bet ir dėl to, kad juose gausu skaidulų, vitamino C, vitamino K, Natrio, Geležies, Kalio bei antioksidantų, kurie yra svarbūs akims.
Būtina rinktis nepasterizuotus raugintus kopūstus, nes pasterizavimas naikinas mums reikalingas bakterijas.
2. JOGURTAS
Jogurtas yra vienas geriausių probiotikų šaltinių. Pieno rūgšties bakterijos ir bifidobakterijos gerina kaulus, širdies ir virškinimo trakto sveikatą,
sumažinta diabeto, krūties ir storosios žarnos vėžio rizikas.
Be to, jogurtas gali būti tinkamas žmonėms, netoleruojantiems laktozės. Kad būtų išlaikytos gyvosios bakterijos, rinkitės aktyvių ar gyvų kultūrų jogurtą be pridėtinio cukraus.
3. KEFYRAS
Kefyras gerina kaulų sveikatą, padeda virškinimui ir apsaugo nuo infekcijų. Tai taip pat geras pasirinkimas netoleruojantiems laktozės. Jis yra stipresnis ir įvairesnis probiotikų šaltinis, lyginant su jogurtu.
4. KOMBUČA
Tai fermentuotas juodosios arba žaliosios arbatos gėrimas, kuris galimai mažina vėžio, diabeto ir kitų ligų riziką.
Šiomis dienomis kombučos gėrimas atsiranda vis daugiau maisto parduotuvių su vis daugiau skonių pasirinkimų.
5. RAUGINTI IR MARINUOTI AGURKAI
Marinuoti ir rauginti agurkai yra puikus sveikų probiotinių bakterijų šaltinis, galintis pagerinti virškinimą ir turintis vitamino K.
Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad šie agurkai nebūtų pagaminti su actu, nes tai nužudo probiotikus.
6. PASUKOS
Pasukose taip pat yra Vitamino B12, Kalcio ir Forsforo. Pirkdami taip pat atkreipkite dėmesį, kad pasukos būtų be pridėtinio cukraus ir be kitų priedų.
7. SŪRIS
Sūriuose taip pat gausu tokių vitaminų kaip A, B6, B12, D, K, Kalcio, Jodo, Magnio, Kalio, Fosforo, Cinko ir Seleno. Tačiau reikia rinktis tokį sūrį, kuris yra brandinamas ilgesnį laiką, pavyzdžiui čederis, mocarela ar gouda.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad sūriai, kurie turi probiotikų turi turėti ant pakuotės pavadinimus kaip „aktyvios kultūros” arba „gyvos kultūros”. Tai, kad sūris fermentuotas dar nereiškia, kad jame bus probiotikų.
8. KITI PRODUKTAI
Tempė (angl. tempeh), kimči (angl. kimchi), miso, natto – tai produktai, taip pat turintys itin daug probiotinių savybių, tačiau jas priskiriame prie „kiti produktai” kategorijos, nes Lietuvoje jie parduotuvėse randami kiek rečiau.