10 produktų, kurie skatina riebalų deginimą: Ar jie iš tikrųjų veikia?
Ar kada nors svajojote apie būdą, kaip pagreitinti riebalų deginimą ir pasiekti stulbinančius rezultatus? Nors nėra magiško būdo numesti svorio, yra tam tikri produktai, kurie gali paskatinti organizmo gebėjimą deginti riebalus.
Dauguma „riebalų deginimo” papildų yra nesaugūs arba neefektyvūs, dėl to dalinamės natūraliais maisto produktais, kurie gerina metabolizmą ir skatina riebalų deginimą.
1. RIEBI ŽUVIS
Lašiša, silkė, sardinės, skumbrės ir kitos riebios žuvys turi omega-3 riebalų rūgščių, kurios, gali padėti sumažinti ne tik kūno riebalus, bet ir kovoja su įvairiais uždegimais ir yra širdies ligų prevencija.
Viename iš tyrimų 44 dalyviai per 6 savaites vartoję žuvų taukų papildus vidutiniškai sumažino savo svorį 0,5 kg ir sumažino kortizolį, kuris yra streso hormonas, skatinantis riebalų kaupimą.
Rekomenduojama riebią žuvį vartoti 2-3 kartus per savaitę.
2. MCT ALIEJUS
Šis aliejus yra pagamintas iš palmių aliejaus išgryninant vidutinės grandinės trigliceridus. MCT yra riebalų rūšis, kuri itin greitai paverčiama energijos šaltiniu, o taip pat gerina medžiagų apykaitą.
Viename iš tyrimų atrasta, kad kasdien vartojant po 15-30g MCT aliejaus, dalyvių medžiagų apykaita pagerėjo 5% per 24 val., t.y. buvo sudeginta vidutiniškai 120 papildomų kalorijų.
Rekomenduojama pradėti nuo 1 a. š. MCT aliejaus per dieną suvartojimo.
3. KAVA
Kavoje esantis kofeinas padidina medžiagų apykaitą 3-13% (tyrimas).
9 žmonių tyrimas nustatė, kad išgėrę kavos valandą prieš treniruotę, dalyviai sudegino beveik dvigubai daugiau riebalų, nei kavos negėrę dalyviai.
Norint gauti kofeino riebalų deginimo naudas be šalutinių poveikių – suvartokite ne daugiau nei 400 mg per dieną (4-5 kavos puodeliai priklausomai nuo stiprumo). Geriausia vartoti iki pietų.
4. KIAUŠINIAI
Kiaušiniai mažina alkį, padidina kalorijų deginimo greitį bei po valgio padidina medžiagų apykaitą net iki 35%.
8 savaičių tyrimas parodė, kad tris kiaušinius pusryčiams valgę dalyviai sumažino savo riebalus vidutiniškai 16%, nei dalyviai valgantys riestainius.
Rekomenduojama valgyti tris kiaušinius kelis kartus per savaitę šiam efektui.
5. ŽALIOJI ARBATA
Šis gėrimas turi kofeino, o priedo to – turi epigalokatechino galato atioksidanto, kuris skatina riebalų deginimą kūne.
12 dalyvių tyrimas nustatė, kad išgėrę žaliosios arbatos dviratininkai padidino riebalų deginimą 17%.
Rekomenduojama išgerti iki 4 žaliosios arbatos puodelių per dieną.
6. OBUOLIŲ SIDRO ACTAS
Obuolių actas ne tik mažina apetitą bei cukraus kiekį kraujyje, bet ir padidina riebalų deginimą ir mažina pilvo riebalų kaupimąsi.
12 savaičių tyrime 144 dalyviai kasdien išgerdami po 2 šaukštus obuolių acto numetė 1,7 kg ir sumažino kūno riebalus beveik 1%.
Rekomenduojama gerti 1-2 v.š. acto per dieną užsigeriant vandeniu. Pradėkite nuo 1 a. š. per dieną.
7. ČILI PIPIRAI
Šiuose pipiruose esantis antioksidantas kapsaicinas skatina sotumą bei gali padėti sudeginti daugiau kalorijų ir sumažinti kūno riebalus.
Vienas tyrimų padarė išvadą, kad kapsaicinas gali padidinti sudeginamų kalorijų skaičių iki 50 kalorijų per dieną. O taip pat sumažinus kalorijas padeda nesulėtinti metabolizmo.
Naudokite čili arba kajeno pipirus, ypač su mėsa.
8. OOLONG ARBATA
Šioje arbatoje esančios medžiagos gali padidinti kalorijų sudeginimą vidutiniškai 102 kalorijomis per dieną.
Vienas tyrimų nustatė kad oolong arbata padidino kalorijų deginimą dvigubai, nei žalioji arbata.
Rekomenduojama gerti kelis puodelius per dieną.
9. RIEBUS GRAIKIŠKAS JOGURTAS
Šis produktas turi konjuguotos linolio rūgšties, kuri gali skatinti svorio mažėjimą ir riebalų deginimą.
Priedo, šiame jogurte esantys baltymai bei probiotikai taip pat gali skatinti riebalų mažėjimą.
Rekomenduojama rinktis tik riebų jogurtą.
10. ALYVUOGIŲ ALIEJUS
Alyvuogių aliejus ne tik skatina sotumą, bet gali pagreitinti medžiagų apykaitą ir sumažinti riebalų kiekį.
12 menopauzę turinčių moterų tyrimas njstatė, akd alyvuogių aliejaus vartojimas padidino daugumos moterų kalorijų sudeginimą.
Rekomenduojama naudoti su salotomis.