5 priežastys, kodėl suvartojame 23kg per daug cukraus
Cukraus suvartojimas per beveik 200 metų išaugo nuo maždaug 2 kg per žmogų per metus iki 33 kg per metus.
Ir jeigu galvojate – „čia juk amerikiečiai” – tai žinokite, kad lyginantis suvartojame tik kilogramu mažiau, nei jie.
Tuo tarpu įvairios sveikatos institucijos rekomenduoja suaugusiam žmogui suvartoti maksimaliai 25 g cukrų per dieną (lygu 6 arbatiniams šaukšteliams). T.y. apie 9 kg per metus. Atkreipkite dėmesį, kad tai maksimali norma.
Kaip taip nutiko, kad suvartojame tiek daug cukraus?
1. SKANU, BET NEMAISTINGA
Kai kurie tyrimai pataria, kad saldumynų suvartojame daugiau, nei turėtume ne dėl to, kad jie „priklausomybė”, o dėl to, kad tokio tipo maistas yra itin skanus, bet kadangi jie nesuteikia maistingų medžiagų (lyginant su pvz. baltyminiu maistu) – dėl to jų suvalgome daugiau.
2. NESKAITOME ETIKEČIŲ
Etiketės yra mažos, jas skaityti užima daug laiko, o reikia viską dar ir suprasti. Dėl to dažnai pasirenkame ignoruoti, iš ko mūsų perkami produktai sudaryti.
Pavyzdžiui, ar galėtumėte patikėti, kad šalia pavaizduotas „Sveikas” batonėlis beveik ketvirtadaliu sudarytas tik iš cukraus? Kas yra beveik rekomenduojama suvartoti cukraus norma dienoje.
Jeigu norite atprasti nuo cukraus - esame tam paruošę 7 dienų programą. Spauskite mygtuką, kad sužinotumėte daugiau.
3. CUKRUS YRA PRIKLAUSOMYBĖ
Daug angliavandenių ir cukrų turintis maistas mūsų smegenyse padidina dopaminą. Tai yra hormonas, kuris vadinamas „geros savijautos” elementu, padedančiu jaustis motyvuotai ir būti „apdovanotu” (šaltinis).
Dėl šios priežasties cukraus vartojimas yra laikoma kaip dar viena priklausomybė.
Bet nesuklyskite – yra itin daug kitų sveikų būdų, kip gauti dopaminą, nei cukraus vartojimas.
4. CUKRUS DIDINA ALKIO JAUSMĄ
Cukrus sukelia alkio jausmą (šaltinis). Dėl to vis daugiau maisto gamintojų pradėjo dėti daug daugiau cukraus ir jo alternatyvų visur.
Kuo daugiau cukraus įdedama, tuo daugiau mes kaip vartotojai norime valgyti, o kuo daugiau suvalgome, tuo daugiau nuperkame, o kuo daugiau nuperkame – tuo daugiau pelno maisto gamintojams.
5. PAKITĘ CUKRAUS PAVADINIMAI
Butent dėl ankstesnės priežasties maisto gamintojai pradėjo manipuliuoti cukraus pavadinimais – šiandien turime daugiau nei 50 cukrų pavadinimų.
Jau 2012 m. amerikos mokslininkai apskaičiavo ir atrado, kad net 74% supakuoto maisto yra slepiamas pridėtinis cukrus.
Pavyzdžiui, ar žinojote kas yra „Maltodekstrinas„? Taip, tai dar vienas cukraus pavadinimas!.