Laiko, kada vartojama kava ir arbata įtaka diabetu sergantiems (mokslinis tyrimas)
Naujas tyrimas atskleidė, kad kavos ir arbatos vartojimo laikas gali turėti didelį poveikį diabetu sergančių žmonių mirtingumo rizikai ir bendrai sveikatai.
Pagrindinė informacija
- Publikuota: 2024 m. lapkritčio 11
- Dalyviai: 5378 turintys diabetą
- NHANES duomenys nuo 2003-2014 m.
- DOI: 10.1186/s12916-024-03736-x
- Žurnalas: BMC Med
- Tyrimo autoriai: Ruiming Yang, Qianqian Lei, Zijie Liu, Xinyu Shan, Sijia Han, Yiwei Tang, Fengru Niu, Hui Liu, Wenbo Jiang, Wei Wei, Tianshu Han
Tyrimo išvados ir rekomendacijos
- Kavos vartojimas ryte (nuo aušros iki priešpietų) buvo susijęs su didesne mirtingumo rizika, ypač dėl širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir bendrojo mirtingumo. Tai gali būti susiję su „aušros fenomeno“ pablogėjimu, kuris diabetu sergantiems asmenims sukelia didesnį oksidacinį stresą ir prastą gliukozės toleravimą.
- Kavos vartojimas nuo priešpietų iki pietų buvo susijęs su mažesne mirtingumo rizika nuo visų priežasčių, širdies ir kraujagyslių ligų bei širdies ligų.
- Arbatos vartojimas bet kuriuo metu buvo susijęs su mažesne bendrojo mirtingumo ir širdies ligų rizika. Ypač naudingas buvo arbatos vartojimas nuo priešpietų iki pietų, kai pastebėta mažesnė širdies ir kraujagyslių ligų mirtingumo rizika.
- Rekomendacijos diabetu sergantiems asmenims būtų vengti kavos vartojimo anksti ryte ir rinktis ją bei arbatą gerti vėlesniais dienos laikotarpiais (nuo priešpietų iki pietų). Tai gali padėti sumažinti mirtingumo riziką ir pagerinti bendrą sveikatos būklę.
Kaip vyko tyrimas
Tyrimas buvo atliktas naudojant duomenis iš Nacionalinės sveikatos ir mitybos tyrimų (NHANES), kuriame dalyvavo 5378 asmenys, sergantys 1 tipo arba 2 tipo diabetu.
Šie dalyviai buvo pasirinkti iš NHANES tyrimų, atliktų nuo 2003 iki 2014 metų.
Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, kaip kavos ir arbatos vartojimo laikas veikia diabetu sergančių asmenų ilgalaikį sveikatos būklę ir išgyvenamumą.
Kavos ir arbatos vartojimo įpročiai buvo nustatyti pagal 24 valandų mitybos ataskaitą, kurioje dalyviai nurodė, kada ir kokius gėrimus vartojo per parą. Gėrimų vartojimas buvo suskirstytas į keturis laikotarpius: nuo aušros iki priešpietų, nuo priešpietų iki pietų, nuo pietų iki vakaro ir nuo vakaro iki aušros.
Tyrimo rezultatai
Per 47 361 asmens-metų stebėjimo laikotarpį buvo užfiksuotos 1639 mirtys, iš kurių 731 buvo dėl širdies ir kraujagyslių ligų, 467 dėl širdies ligų, 99 dėl insulto ir 462 dėl diabeto.
Naudodami svorinius Cox proporcinius rizikos modelius, mokslininkai įvertino kavos ir arbatos vartojimo laiko poveikį mirtingumo rizikai.
Palyginti su dalyviais, kurie nevartojo kavos nuo aušros iki priešpietų, tie, kurie gėrė kavą šiuo laikotarpiu, turėjo didesnę mirtingumo riziką nuo visų priežasčių (rizikos santykis (RS) 1.25), širdies ligų (RS 1.47) ir diabeto (RS 1.50).
Tuo tarpu kavos vartojimas nuo priešpietų iki pietų buvo susijęs su mažesne mirtingumo rizika (RS 0.80) dėl širdies ligų (RS 0.70).
Arbatos vartojimas visą dieną taip pat parodė teigiamą poveikį. Ypač naudinga buvo arbatos vartoti tarp priešpietų ir pietų, kai sumažėjo širdies ir kraujagyslių ligų mirtingumo rizika (RS 0.62).